Papegojboet_logo_hemsida.jpg (21202 bytes)


Skötsel

Papegojorna hålls ofta som ensamfågel eller i par i bur/voljär. Buren/voljären bör ha vissa mått som är större än eller lika med de mått som är godkända  av Jordbruksverket. Ofta har papegojan eller papegojerna tillgång till ett klätterträd utanför eller ovanpå buren/voljären. Det är tillrådligt att en ensamfågel på sikt får en kompis. Papegojor bör helst hållas i par. (En hona och en hane)  Kraftiga naturpinnar av al, vide mm sätts in i buren/voljären. Pinnarna används av fåglarna för att sitta på, gnaga på, slipa klor och näbb på.
Häckningsperioden inträffar i april-juni för de flesta amazoner. Har man ett par (hane, hona), som är könsmogna, bör en stor häckholk vara tillgänglig i buren/voljären. Holken bör ha en inspektionslucka och vara tillgänglig utanför buren/voljären.
Två gånger om dagen morgon och kväll får papegojorna nytt vatten i en stor badskål och varierande mat. Veckovis städas voljärerna på spilld mat, avskalade grenar, papegojspill, fjädrar mm. Underlaget på botten i buren/ voljären kan variera. Man kan använda plast, sand, tidningar,  kattströ mm.
Fåglarna måste ha en rätt sammansatt kost! Det går inte att
enbart mata med torra frön. Inom handeln finns speciella pellets till papegojor. Dessa pellets innehåller allt som papegojan behöver som kost. Enbart pellets som kost är i  längden inte bra, utan pelletsen bör kompletteras med annan kost t.ex.frukt, grönt, nötter mm. Man kan också ge papegojorna hemgjord mat, tex papegojgröt, pannkaka, risgrynsgröt, uppblöta frön (duvfoder) och sockerkaka. Maten skall ge papegojan en fullvärdig kost.

Papegojgröt recept
---------------------------------------------
1. Kokt Potatis 1,4 kg
2. Hundfoder Doggy små bitar 1,0 kg / 2.0 l
3 Papegoj-Pellets Hagen 0.6 kg / 1.0 l Eller Hundfoder
4. Råa Morötter 1.0 kg
5. Ärtor gröna djupfrysta 1.0 kg
6. Havregryn 0.4 kg / 1.0 l
7. Barnvälling 0.2 kg / 0.4 l
8. Fransk-Bröd 1.0 kg
9. Kokta Soja bönor /bruna bönor 1.0 kg Kan ersätta gröna ärtor
10 Kafomavit / Vitaminer spårämnen 10 st Tabletterna mosas
11 Salt nypa
Detta mixas till en gröt genom att tillsätta lämplig mängd vatten.
Gröten bör vara lagom: ej för lös, ej för fast.
Det brukar krävas ca 5 l vatten totalt, men börja med 2,5 l och tillsätt sedan vartefter.
Jag använder en kvarn till ca 12 l gröt. Vid mindre satser kan mixer användas.

Tämjning av Papegojunge/Papegoja

Alla papegojor är individer och olika. De kan vara olika svåra att tämja, men alla är sociala och vill ha sällskap.

1. 1. Vid köp av en papegojunge tex arten Amazon ska man stressa ungen så lite som möjligt i transporten till papegojans nya hem. Använd gärna en transport bur för katt. I transport buren bör finnas en stabil sittpinne.

2.  2. Låt papegojan själv ta sig ur transport buren och in i den nya buren, det nya hemmet. Stressa inte utan låt detta ta sin tid.

3.  3. Det nya hemmet. Buren bör vara liten ca 100x60x50 cm med en stor öppningslucka så att papegojan lätt kan nås i buren. Buren ska vara den plats där papegojan känner sig trygg. Vatten, mat samt olika sorters sittpinnar bör vara på plats innan papegojan släpps in för första gången. Även grenar/ris bör sättas in för sysselsättning, närig och trimning av näbb och klor.

4.  4. Låt sedan papegojan ta det lugnt i några dagar och bekanta sig med den nya miljön. När papegojan sitter lugnt och inte verkar stressad kan man börja att tämja den.

5.    5. Närma dig sakta buren och ge akt på att papegojan inte blir stressad. Upprepa detta till dess du kan stå bredvid buren utan att papegojan blir stressad. Du måste tex ge mat vid buren. Detta upprepas ju flera gånger om dagen. Efter en tid lugnar sig papegojan och vänjer sig vid sin skötare. Då brukar jag försöka med ’godis’ för att få upp papegojan på armen. Jag börjar med frukt eller hasselnötter. Först lägger jag lite frukt eller hasselnötter i en skål så papegojan lär sig att tycka om detta godis. Efter några dagar försöker jag ge papegojan godiset utifrån buren. Jag använder då en ca 0,5 m smal ståltråd med godiset i ändan av tråden. Till sist får jag papegojan att ta frukten eller nöten från tråden. Det är bara att göra tråden kortare och sista steget är att hålla godiset i handen. Nu är det dags att öppna luckan i buren och använda ståltråden och godiset genom den öppna luckan. Slutligen håller du fram armen eller en pinne och har godiset i den andra handen. Papegojan kommer att gå upp på din arm eller på pinnen när den vill nå godiset.

6.       6. När papegojan börjar komma fram till skötarens arm eller sitter på en kort pinne, som skötaren håller inuti buren, kan det vara dags att ta ut papegojan ur buren och ge den en större bur. Att försöka ta ut papegojan ur buren innan den är tam blir för stressande både för papegojan och skötaren. Om den inte är tillräckligt tam måste den fångas in med håv, vilket kan bli problematiskt. Ha tålamod och låt tämjningen ske på papegojans villkor, dvs undvik att pressa på och stressa den.

7.  7. En papegoja bör ha sällskap av en kompis, såvida inte du som skötare är hemma tillräckligt ofta.

Jan Svenberg 2017-08-07 v 1.0

 

J S