Papegojboet_logo_hemsida.jpg (21202 bytes)


Skötsel

Papegojorna hålls ofta som ensamfågel eller i par i bur/voljär. Buren/voljären bör ha vissa mått som är större än eller lika med de mått som är godkända  av Jordbruksverket. Ofta har papegojan eller papegojerna tillgång till ett klätterträd utanför eller ovanpå buren/voljären. Det är tillrådligt att en ensamfågel på sikt får en kompis. Papegojor bör helst hållas i par. (En hona och en hane)  Kraftiga naturpinnar av al, vide mm sätts in i buren/voljären. Pinnarna används av fåglarna för att sitta på, gnaga på, slipa klor och näbb på.


Häckningsperioden inträffar i april-juni för de flesta amazoner. Har man ett par (hane, hona), som är könsmogna, bör en stor häckholk vara tillgänglig i buren/voljären. Holken bör ha en inspektionslucka och vara tillgänglig utanför buren/voljären.


Två gånger om dagen morgon och kväll får papegojorna nytt vatten i en stor badskål och varierande mat. Veckovis städas voljärerna på spilld mat, avskalade grenar, papegojspill, fjädrar mm. Underlaget på botten i buren/ voljären kan variera. Man kan använda plast, sand, tidningar,  kattströ mm.
Fåglarna måste ha en rätt sammansatt kost! Det går inte att enbart mata med torra frön. Inom handeln finns speciella pellets till papegojor. Dessa pellets innehåller allt som papegojan behöver som kost. Enbart pellets som kost är i  längden inte bra, utan pelletsen bör kompletteras med annan kost t.ex.frukt, grönt, nötter mm. Man kan också ge papegojorna hemgjord mat, tex papegojgröt, pannkaka, risgrynsgröt, uppblöta frön (duvfoder) och sockerkaka. Maten skall ge papegojan en fullvärdig kost.

Papegojgröt recept
---------------------------------------------
1. Kokt Potatis 1,4 kg
2. Hundfoder Doggy små bitar 1,0 kg / 2.0 l
3 Papegoj-Pellets Hagen 0.6 kg / 1.0 l Eller Hundfoder
4. Råa Morötter 1.0 kg
5. Ärtor gröna djupfrysta 1.0 kg
6. Havregryn 0.4 kg / 1.0 l
7. Barnvälling 0.2 kg / 0.4 l
8. Fransk-Bröd 1.0 kg
9. Kokta Soja bönor /bruna bönor 1.0 kg Kan ersätta gröna ärtor
10 Kafomavit / Vitaminer spårämnen 10 st Tabletterna mosas
11 Salt nypa
Detta mixas till en gröt genom att tillsätta lämplig mängd vatten.
Gröten bör vara lagom: ej för lös, ej för fast.
Det brukar krävas ca 5 l vatten totalt, men börja med 2,5 l och tillsätt sedan vartefter.
Jag använder en kvarn till ca 12 l gröt. Vid mindre satser kan mixer användas.

J S